15
15 moduri prin care dezvoltati o afacere durabila
Sustenabilitatea este un concept important in mediul de business global de cateva decenii bune, devenind marca de incredere pentru orice business ce doreste sa creasca si sa isi fidelizeze clientii. In plus, sustenabilitatea este motivul principal pentru care antreprenorii si investitorii au revizuit fundamental abordarea traditionala a valorii create pe piata. Sustenabilitatea e esentiala in maximizarea profitului, aspect care va fi valabil si in viitor.
Cum poti dezvolta afaceri durabile si profitabile in acelasi timp? Iata cele 15 idei ale noastre:
1
Elaborati o strategie de sustenabilitate si comunicati-o, asumandu-va totodata sa ramaneti consecventi, atat in ceea ce priveste actiunile intreprinse, cat si comunicarea.
2
Utilizati tehnologiile digitale si modalitatile de lucru inovative acum disponibile tuturor, pentru o optimizare operationala de durata.
3
Limitati transportul cu ajutorul digitalizarii (spre exemplu folosirea softurilor de comunicare etc).
4
Folosind furnizori sustenabili si dezvoltand relatii de lunga durata, creati un lant valoric durabil.
5
Acolo unde se poate, optati pentru energia electrica regenerabila (energia hidroenergetica, eoliana sau solara) cu o amprenta de CO2 redusa.
6
Minimizati deseurile de-a lungul lantului valoric. Reutilizati si reciclati materialele la toate nivelurile.
7
Faceti pasi mici dar siguri spre optimizarea energetica a spatiilor firmei. Chiar daca implica investitii, vor avea un impact pozitiv pe termen lung - de exemplu: adaugati senzori pentru iluminat si utilizarea apei, termostate programabile, izolati cladirile etc.
8
Cumparati produse organice, locale si/sau de sezon. V-ati gandit la posibilitatea de a primi cosuri de fructe si legume organice si de sezon livrate la birou (prin comenzi de grup, desigur)?
9
Incurajati in cultura companiei mobilitatea alternativa, cum ar fi folosirea in comun a masinilor, folosirea bicicletei, a bicicletelor electrice, trotinetelor si mersul pe jos. Puteti sa luati in calcul chiar si o competitie de genul "Cine polueaza mai putin pentru a ajunge la serviciu"?
10
Acolo unde este posibil, adoptati si prioritizati telemunca. Este de preferat sa se evite deplasarea (si astfel, poluarea). Desigur, este important ca antreprenorii sau echipa de HR sa tina cont de nevoile de socializare ale angajatilor, dar cu siguranta telemunca aduce multe beneficii pentru viata personala, iar o versiune hibrid pare sa fie solutia ideala.
11
Investiti in echipamente eco-friendly. Daca aveti posibilitatea de a alege, optati pentru echipamente prietenoase cu mediul: laptopuri si ecrane cu certificare energetica A+, lumini LED, hartie reciclata etc. Pe scurt, alegeti materiale si dispozitive cat mai ecologice.
12
La intalnirile cu clientii sau evenimentele cu echipa preferati optiunile vegetariene, este un mod simplu de a reduce amprenta de carbon.
13
Incercati sa nu imprimati hartie atunci cand nu este neaparata nevoie si daca o faceti prioritizati suportul fizic din hartie reciclata.
14
Atunci cand comandati obiecte promotionale, preferati-le pe acelea prietenoase cu mediu.
15
Oferiti traininguri de sustenabilitate. Educatia se face la scoala si la locul de munca, iar atunci cand sustenabilitatea este luata in serios de catre angajator si companie, va fi respectata si de catre angajati.
Inapoi
#primii15ani impreuna